8 moduri de a scăpa de cicatrici

 

8 moduri de a scăpa de cicatrici

 

De parcă un accident sau o intervenție chirurgicală – și cusăturile rezultate – nu ar fi fost destul de rele, sunt mari șanse ca, de asemenea, să rămâi cu o cicatrice urâtă ca amintire pentru anii următori. Sau cel puțin așa erai obișnuit să crezi. „Ne-am gândit că este mai bine să așteptăm formarea cicatricii înainte de a începe tratamentul, dar gândirea este că intervenția timpurie poate face cicatricile mai puțin proeminente mai rapid”, explică Joel Cohen, director la About Skin Dermatology and DermSurgery, Englewood, care a făcut cercetări ample privind tratamentul cicatricilor. Datorită progreselor în tratamente și tehnici, dermatologii sunt acum capabili să ajute la estomparea cicatricilor existente și, în unele cazuri, chiar să oprească formarea cicatricilor pe urmele sale.

Lasere colorante pulsate:

Acest laser non-ablativ a fost mult timp prima linie de tratament pentru cicatrici. Produce o explozie intensă de lumină, iar căldura este absorbită de melanină sau de vasele de sânge din piele. S-a demonstrat că îmbunătățește textura și grosimea cicatricilor, precum și reduce roșeața.

Lasere fracționare ablative:

Potrivit lui Cohen, aceasta este acum metoda preferată de tratament cicatricial pentru mulți medici. „Pune mici găuri în cicatrici care stimulează producția de colagen și ajută la remodelarea cicatricii”, explică el. În prezent, el efectuează un studiu în care un grup va primi o combinație de lasere fracționale ablative și lasere pulsate. „Această combinație este o direcție pe care poate merge tratamentul”, spune el. Există chiar unele dovezi-pilot că laserele fracționate pot fi folosite în aceeași zi cu intervenția chirurgicală, înainte ca suturile de suprafață să fie plasate în piele, pentru a ajuta la prevenirea formării cicatricilor pe măsură ce rana se vindecă.

Latisse:

Acest medicament care îmbunătățește genele poate juca în curând un rol în tratamentul cicatricilor, ajutând la repigmentarea țesutului cicatricial. Cercetări recente au analizat asocierea tratamentelor fracționate cu laser cu aplicațiile zilnice de Latisse deasupra cicatricii. Într-un studiu, peste jumătate dintre cei care folosesc acest protocol au avut o îmbunătățire mai mare de 50% a decolorării albe a cicatricii, spune Cohen.

Botox:

într-o zonă cu o mulțime de contracții musculare – cum ar fi fruntea – injecțiile cu Botox pot fi administrate după introducerea cusăturilor. „Dacă acești mușchi nu se pot contracta în mod constant, există mai puține trageri pe rană și acest lucru poate ajuta la reducerea formării cicatricilor”, spune Amy Wechsler, dermatolog din New York și consilier în dermatologie YouBeauty.

Steroizi:

Steroizii sunt antiinflamatoare puternice, ceea ce le face o alegere bună pentru a ajuta la a face cicatricile ridicate să arate mai puțin proeminente. Cremele topice fără prescripție medicală nu sunt suficient de puternice pentru a face treaba – va trebui să obții o versiune cu prescripție medicală de la medicul tău curant. Pentru cicatrici groase, injecțiile cu steroizi direct în țesutul cicatricial pot fi mai eficiente decât utilizarea unei creme topice.

Tampoane din silicon:

În timp ce o rană se vindecă, ai ocazia de a ajuta la prevenirea formării unei cicatrici. Una dintre cele mai bune soluții este să-l menții acoperit cu silicon. Wechsler recomandă foi de silicon care pot fi tăiate după forma plăgii. „Siliconul ajută la aplatizarea colagenului și la remodelarea acestuia”, spune ea. Foile cicatriciale din silicon exercită o ușoară presiune asupra cicatricii și imită funcția sănătoasă a pielii, ceea ce ajută la înmuierea cicatricilor și la îmbunătățirea culorii și texturii.

Vitamina E și aloe:

Aceste două unguente topice sunt poveștile vechiului tratament cicatricial. Și, deși pot exista o mulțime de dovezi anecdotice privind eficacitatea lor, știința nu le poate ajuta prea mult. Wechsler spune că beneficiul real al frecării unor astfel de substanțe hidratante este actul de a se freca în sine. „Masarea unei cicatrici de două ori pe zi este minunată, deoarece colagenul se va reforma”, spune ea.

Protecția solară:

păstrarea unei tăieturi vindecătoare – sau a unei cicatrici nou formate – la adăpost de soare este esențială dacă dorim să arate mai puțin evident. „Expunerea la soare face ca cicatricile să rămână mai mult timp roșii sau roz”, avertizează Wechsler. „Poți dubla literalmente timpul de vindecare dacă nu utilizezi o bună protecție solară”. Acoperă-l cu un bandaj sau îmbrăcăminte și, atunci când pielea este expusă, asigură-te că ai suficientă protecție solară.