Acidul poliglutamic: noul erou hidratant al pielii tale

Acidul poliglutamic: noul erou hidratant al pielii tale

Beneficiile (și efectele secundare!) ale acestui ingredient – acid hialuronic: cel mai recent ingredient hidratant puternic care inundă piața îngrijirii pielii este acidul poliglutamic (PGA). Poate fi un acid din punct de vedere tehnic, dar nu seamănă cu cojile exfoliante care utilizează ingrediente precum acidul salicilic sau glicolic pe care le folosim pentru a îndepărta pielea moartă. De fapt, s-a descoperit că acidul poliglutamic deține până la 5.000 de ori greutatea sa în apă, de patru ori mai mare decât cel al acidului hialuronic, ceea ce înseamnă că noul ingredient prezintă un pumn hidratant major. Devenind rapid un ingredient care se desprinde din îngrijirea pielii, PGA este extrem de versatil: „Este solubil în apă, este anionic, este biodegradabil, nu este toxic, este comestibil”, spune Flora Kim, medic dermatolog din Dallas. „Toate aceste calități diferite au făcut ca acesta să fie utilizat cu succes în mai multe industrii diferite”. Iată tot ce trebuie să știi despre noul calmant al pielii:

Ce este mai exact acidul poliglutamic?

Acidul poliglutamic este un polimer natural (adesea produs prin fermentarea bacteriilor) care a fost folosit inițial în vindecarea rănilor. Spre deosebire de unele stimulatoare de umiditate care pătrund în piele, acidul poliglutamic este o moleculă mai mare care stă deasupra, care ajută pielea să strălucească și să crească luminozitatea (ca un marcator natural!). „Hidratează pielea și o face să arate mai fermă”, spune dr. Kim.

Care sunt beneficiile acidului poliglutamic?

Mai sunt multe de învățat despre ingredient, dar iată câteva dintre lucrurile la care acidul poliglutamic strălucește:
  • La fel ca vărul său acid hialuronic, acidul poliglutamic este, de asemenea, un superstar hidratant. Ca umectant, reține umiditatea din apă cu „proprietăți excelente de legare a apei și capacitate de reținere a umezelii de lungă durată”, explică dr. Kim. „Acest lucru poate îmbunătăți indirect elasticitatea pielii”.
  • Vindecarea rănilor. Înainte ca acidul poliglutamic să-și facă loc în crema de față, acesta era folosit în domeniul medical, în primul rând pentru răni și arsuri. Multe progrese de îngrijire a pielii încep de fapt cu îngrijirea rănilor, deoarece folosește multe dintre aceleași proprietăți ca îngrijirea pielii, spune dr. Kim: „Când vindeci rănile, trebuie să le oferi multă hidratare și umiditate, [deci] are sens că începem cu asta”.
  • Anti îmbătrânire. Deoarece hidratarea ajută la îmbunătățirea elasticității pielii, acidul poliglutamic poate ajuta la reducerea ridurilor. Gândește-te la o stafidă față de un strugure: arată mult diferit, dar singura diferență este hidratarea. „O stafidă este înțepenită și are aceste riduri, dar dacă adaugi apă și umezeală, aceasta se înmoaie. Acesta este un mod de a gândi [despre] ce poate face acidul poliglutamic”. Dr. Kim spune că există, de asemenea, câteva rapoarte conform cărora acidul poliglutamic are activitate anti-radicală care poate ajuta la anti-îmbătrânire, dar acestea necesită cercetări suplimentare.

Există reacții adverse la acidul poliglutamic?

Deoarece acidul poliglutamic este un ingredient delicat și hidratant, este destul de universal. „În general, oricine ar trebui să fie bine, dar, desigur, ar putea exista întotdeauna excepții, așa că trebuie doar să-ți asculți pielea”, explică dr. Kim. Un lucru de reținut: Deși unele produse vor avea ca acid activ doar poliglutamic, unele conțin alte substanțe active care pot fi dure pentru anumite tipuri de piele, așa că citește întotdeauna lista ingredientelor.

Cât de des trebuie utilizat acidul poliglutamic?

Acest lucru depinde de pielea ta, dar lucrul bun este că nu poți exagera cu adevărat cu acidul poliglutamic pur, deci nu trebuie să-ți faci griji cu privire la cât de des îl folosești, așa cum ai putea face cu alți acizi precum AHA sau BHA. Dacă te afli într-un „mediu uscat și pielea este uscată, probabil că trebuie să îl aplici destul de frecvent și poate într-o cantitate mai mare”, spune dr. Kim. Pe de altă parte, dacă te afli într-un mediu umed și/sau ai o piele mai grasă, este posibil să nu fie nevoie să o aplici la fel de des – dar este bine pentru un impuls de hidratare, după cum este necesar, pentru toate tipurile de piele și toate mediile.

Ce rezultate ar trebui să aștepți de la utilizarea acidului poliglutamic?

Datorită proprietăților sale umectante, te poți aștepta ca pielea să arate și să se simtă mai hidratată și mai plină, cu linii fine și riduri reduse, spune dr. Kim. Deoarece PGA stă deasupra pielii în loc să pătrundă adânc, dr. Kim spune că este o modalitate excelentă de a obține un aspect râvnit de „piele de sticlă” – un fenomen de frumusețe K în care pielea arată limpede, rouă, netedă ca și sticla.

Cum pot încadra acidul poliglutamic în rutina mea de îngrijire a pielii?

Atâta timp cât produsul pe care îl utilizezi nu conține deja alte ingrediente active (verifică eticheta!), acidul poliglutamic poate fi adăugat în orice rutină de îngrijire a pielii și nu este nevoie să ai grijă atunci când îl utilizezi cu produse precum vitamina C, retinol sau niacinimidă.

Ce produse cu acid poliglutamic sunt cele mai bune?

Acidul poliglutamic se găsește de obicei în seruri, dar este, de asemenea, în orice, de la creme pentru ochi până la măști pentru ten. Pentru cele mai bune beneficii, caută acidul poliglutamic în jumătatea superioară a listelor de ingrediente ale produselor topice de îngrijire a pielii care rămân pe piele, mai degrabă decât să necesite clătire, cum ar fi cremele hidratante și serurile. În acest fel, te poți asigura că obții cea mai mare concentrație de acid poliglutamic și cele mai multe beneficii.