Ce este Retinolul?

Ce este Retinolul?

Derivatul de vitamina A poate îmbunătăți aspectul ridurilor și al acneei. Retinolul este adesea considerat de dermatologii și experții în îngrijirea pielii ca ingredientul „standard de aur” în creme și seruri faciale, deoarece beneficiile sale variază de la desfundarea porilor până la netezirea ridurilor. „În ceea ce privește ingredientele, retinolul este cel mai încercat și adevărat ingredient anti-îmbătrânire disponibil fără prescripție medicală”, confirmă Sandra Lee, dermatolog certificat de bord și fondator al SLMD Skincare. Dar care este modalitatea optimă de a folosi produse retinol pe față și sunt chiar potrivite pentru tipul de piele? Mai jos, tot ce trebuie să știi despre retinol, inclusiv ce face și cum să-l utilizezi.

În primul rând, ce este Retinolul?

Retinolul este un derivat solubil în grăsimi al vitaminei A. „Se găsește mai ales în alimente de origine animală, cum ar fi laptele integral, peștele gras și ficatul, retinolul ajută corpul să se formeze și să mențină pielea sănătoasă, joacă un rol în reglarea sistemului imunitar și chiar poate proteja împotriva infecțiilor”, spune Stefani Sassos, dietetician. În îngrijirea pielii, retinolul este o versiune simplă a tretinoinei cu prescripție medicală, cunoscută și sub numele de acid retinoic, care este adesea prescrisă de dermatologi pentru tratamentul acneei și în scopuri anti-îmbătrânire, potrivit Dr. Lee. Atât retinolul, cât și acidul retinoic cad sub umbrela unui grup de derivați ai vitaminei A numiți retinoizi. În timp ce retinolul poate induce beneficii similare cu acidul retinoic pe bază de rețetă, acesta este mai slab și, prin urmare, mai puțin iritant. Unii dermatologi recomandă să începi cu retinol pentru a permite pielii să se acomodeze cu ingredientul. Dar nu trebuie neapărat să utilizezi retinoizi cu prescripție medicală pentru a profita de beneficiile lor. În plus, retinolii sunt disponibili la o fracțiune din costul acidului retinoic pe bază de rețetă și nu este nevoie să programezi o vizită la medic pentru a le utiliza.

Ce face Retinolul exact?

„Retinolul funcționează în câteva moduri diferite în piele”, spune dr. Lee. „Previne descompunerea colagenului, încurajează simultan schimbarea rapidă a celulelor și îngroșează stratul subcutanat al pielii, de unde provin ridurile”. Colagenul și elastina sunt proteine ​​din piele care sunt responsabile de păstrarea tenului tău elastic. Atunci când este aplicat pe față, retinolul inhibă defalcarea colagenului și se crede că stimulează producerea atât a colagenului, cât și a elastinei, ceea ce poate ajuta la apariția liniilor fine și a ridurilor.  Un studiu recent a arătat că o cremă hidratantă cu retinol de 0,1% folosită o dată pe zi a îmbunătățit semnificativ aspectul liniilor fine, pigmentării, elasticității, fermității și a fotografierii la 8 săptămâni, comparativ cu crema hidratantă de control fără retinol. Retinolul are, de asemenea, proprietăți keratolitice, ceea ce înseamnă că promovează rotația celulelor pielii și „în acest fel ajută la menținerea limpede a porilor și previne formarea punctelor negre și a punctelor albe”, spune dr. Lee. Pe lângă menținerea acneei la distanță, această funcție poate ajuta și la „îmbunătățirea tonusului pielii și la estomparea urmelor întunecate, ceea ce ne lasă pielea proaspătă și acea„ strălucire” pe care o căutăm cu toții”. Este important să reții că există unele dezbateri cu privire la vârsta în care este cel mai bine să începi să utilizezi produse cu retinol. Deși mulți oameni cunosc retinolul ca ingredient pentru pielea matură, dr. Lee spune că asta nu înseamnă că ar trebui să aștepți semnele îmbătrânirii pentru a-l utiliza. Cel mai bine este să discuți cu dermatologul dacă nu ești sigură despre cât e de potrivit pentru tine.

Ce efecte secundare are Retinolul?

Retinolul este sigur pentru toate tipurile de piele, dar „unii pot prezenta uscare, roșeață și iritare, ceea ce este frecvent mai ales dacă este prima dată când utilizezi retinol”, spune dr. Lee. Prin urmare, cel mai bine este să începi încet. De asemenea, deoarece retinolul mărește rotația celulară împingând pielea nouă delicată la suprafață, poate provoca o piele mai sensibilă la soare. Prin urmare, este important să aplici protecție solară în fiecare zi când utilizi un retinol (și întotdeauna).

Care este cel mai bun mod de a utiliza Retinol?

Retinolul a fost folosit în mod tradițional noaptea. Teoria este că pielea ta se repară pe măsură ce dormi, astfel încât orice ingredient anti-îmbătrânire pe care îl folosești va fi mai eficient dacă e aplicat înainte de culcare. Nici lumina soarelui și retinolul nu sunt BFF (best friends forever): pe lângă faptul că retinolul provoacă sensibilitate la soare, se crede că razele UV degradează retinolul, scăzând eficacitatea acestuia. Acestea fiind spuse, din ce în ce mai multe hidratante de zi conțin acum retinol și SPF. Aceste tipuri de formule conțin de obicei un retinol stabilizat pentru a reduce degradarea prin lumină și pentru a asigura eficacitatea.

Cu orice produs cu retinol, începe încet alternând nopțile de aplicare și apoi crescând frecvența, odată ce pielea se reglează. „De obicei, pielea ta se va regla în timp”, spune dr. Lee. De asemenea, poți încerca să aplici o cremă hidratantă înainte de produsul retinol pentru a minimiza iritarea. Desigur, ca și în cazul oricărui produs de îngrijire a pielii, asigură-te că urmezi instrucțiunile producătorului de pe etichetă pentru o aplicare adecvată și cele mai bune rezultate.

Care este cel mai bun produs Retinol de utilizat?

Retinolul este sensibil la aer, căldură și lumină, ceea ce îl poate face să devină mai puțin eficient. Deci, este important să cauți produse cu ambalaje opace și etanșe sau să cauți „încapsulate” pe etichetă pentru a asigura eficacitatea. De asemenea, este important să reții că nu există un procent specific de retinol care să fie „cel mai eficient”. Cât de bine funcționează ingredientul depinde de întreaga formulare a unui produs, iar procentele mai mari nu sunt întotdeauna mai bune.

Cât durează să vezi rezultatele?

„Diferite ingrediente deseori incluse într-un produs cu retinol pot contribui la îmbunătățirea imediată a pielii, dar, în general, durează de obicei aproximativ 10-12 săptămâni pentru a începe să vezi rezultatele”, spune dr. Lee.