Ce trebuie să știi despre pH-ul pielii

Ce trebuie să știi despre pH-ul pielii

 Este posibil să fi auzit cuvintele „pH echilibrat” în jurul corpului, produselor, dietei și multe altele. Dar iată o noutate de știre: și pH-ul pielii tale contează – foarte mult. La fel ca orice altceva din viață, echilibrul este esențial. Dar, înainte de a începe să analizezi fiecare produs de îngrijire a pielii pe care îl utilizezi, îți vom oferi tot ce trebuie să știi despre pH-ul pielii și cum să-l păstrezi exact acolo unde doriți vrei să fie.

Ce este exact pH-ul pielii?

 Să ne întoarcem la elementele de bază ale pH-ului: pH înseamnă hidrogen potențial, o măsură a activității elementului într-o substanță. „Fiecare parte a corpului are un nivel ideal de pH, iar scara pH-ului variază de la 1 la 14, 7 fiind neutre; mai mic este acid, iar mai mare este bazic (alcalin)”, explică Mehmet Oz, un expert medical. „PH-ul pielii menține echilibrul acidității și alcalinității care ne protejează de germeni, elemente și substanțe toxice, menținându-ne în același timp hidratați și stocând substanțe nutritive și minerale”.

Care este nivelul optim al pH-ului pielii?

 PH-ul ideal al pielii este între 4,5 și 5,5 pentru femei, care este considerat acid, „dar nu trebuie să îl măsurăm pentru a avea o piele sănătoasă”, notează dr. Oz. PH-ul pielii se schimbă în mod constant pe baza dietei, a somnului, a produselor și a mediului în care locuim. Tipul de piele joacă, de asemenea, un rol în pH-ul său. „PH-ul pielii grase tinde să varieze de la 4 la 5,2, în timp ce pH-ul pielii uscate este de obicei peste 5,5”, spune Onyeka Obioha, dermatolog din Los Angeles.

Cum afectează pH-ul pielii?

„pH-ul are un impact uriaș asupra funcției de barieră a pielii, a retenției de umiditate și a mediului microorganismului”, spune dr. Obioha. Dacă pH-ul pielii este prea alcalin – valori de 9 sau peste – stratul lipidic al pielii poate fi compromis, rezultând uscăciune și iritare. „Menținerea pH-ului la nivelul său ideal previne, de asemenea, creșterea excesivă a bacteriilor cauzatoare de acnee, acneea propionibacteriei”, explică ea.

De ce pH-ul ideal al pielii este acid?

„Un pH acid este optim pentru o rotație adecvată a celulelor, hidratare și funcția de barieră a pielii”, spune dr. Obioha. „Pielea este protejată de manta acidă, o peliculă subțire la suprafața sa compusă din lipide din glandele uleioase și aminoacizi din transpirație care servește drept barieră, iar o defecțiune a acestei bariere lasă pielea sensibilă la afecțiuni inflamatorii, deshidratare și accelerată îmbătrânire”. Un pH acid ajută la menținerea pielii echilibrată, sănătoasă și radiantă.

Cum pot testa pH-ul pielii mele?

 PH-ul pielii poate fi testat cu kituri la domiciliu, cum ar fi La Roche-Posay My Skin Track. Și dr. Obioha recomandă să te familiarizezi cu pielea ta – ca să știi ce funcționează pentru a o menține moale și suplă, și ce o irită și provoacă inflamații. „O modalitate prin care poți afla dacă mantaua acidă este afectată/diminuată (și echilibrul pH-ului este dezactivat) este cum se simte după curățare – nu ar trebui să se simtă strânsă sau uscată”.

Cum altfel aș ști dacă echilibrul pH-ului pielii este dezactivat?

 „Unele semne că pH-ul pielii este dezechilibrat pot include acnee, uscăciune și afecțiuni precum psoriazisul”, spune dr. Oz. Simptomele alcaline ale pielii includ uscăciunea și îmbătrânirea accelerată, cum ar fi creșterea liniilor fine și a ridurilor. Dacă ai o scădere a pH-ului și devine mai acidă, pielea se poate inflama, adaugă dr. Obioha.

Care este cel mai bun mod de a restabili echilibrul pH-ului pielii mele?

 Obiceiurile sănătoase sunt cheia menținerii unui pH bun al pielii. Alege-ți un regim delicat de îngrijire a pielii, evită produsele de curățare dure, spală-te nu mai mult de două ori pe zi și consultă un dermatolog pentru a-ți recomanda produse pentru tipul de piele, recomandă Dr. Oz. Optează pentru produsele de curățat fără săpun, adaugă Dr. Obioha, deoarece acestea usucă mai puțin. „Evită exfolierea excesivă cu alfa și beta hidroxi acizi și tonere pe bază de alcool”, sfătuiește ea.

Există modalități naturale de a restabili echilibrul pH-ului pielii?

 Dacă ești în căutarea unor modalități naturale de a restabili echilibrul pH-ului pielii, asigură-te că „dai pielii substanțele nutritive și mineralele de care are nevoie, incluzând fructe și legume (în special cele verzi cu frunze întunecate și fructe de pădure) în dieta dvs. pentru a crește nivelul de antioxidanți și pentru a hidrata cu cel puțin opt pahare de apă pe zi”, sugerează dr. Oz.

Cum pot stabili pH-ul produselor mele de îngrijire a pielii?

 Verifică-le ambalajul. „Multe produse de îngrijire a pielii nu listează nivelurile de pH, dar pot specifica „pH echilibrat”, explică Dr. Obioha. „Majoritatea au un pH acid, cu excepția cazului în care produsul este formulat pentru a trata o afecțiune medicală specifică, cum ar fi psoriazisul, în care produsele cu pH vizează un nivel de pH alcalin”. Dacă nu ești sigur cu privire la pH-ul unui produs și nu îl regăsești pe etichetă sau pe site-ul web al mărcii, consultă un dermatolog pentru a afla dacă acel produs este potrivit pentru pielea ta.