Cum să scapi de pigmentare

 

Cum să scapi de pigmentare

 

Și de ce naiba avem de-a face cu asta în primul rând. Dacă acorzi o atenție minuțioasă pielii tale probabil că vei observa zone mici de decolorare și întunecare. Da, pistruii sunt drăguți, dar nu vorbim de pistrui, acestea sunt pete întunecate mai mari, neuniforme, care par să persiste pe față, gât, umeri și mâini. Pigmentarea – sau petele maronii, pe măsură ce sunt mai cunoscute – sunt cauzate de inamicul pielii, soarele. Dacă ai citit oricare dintre articolele noastre informative cu privire la efectele nocive ale expunerii la soare, probabil că ești deja destul de actualizat cu modalitățile prin care razele UV pot distruge pielea.

Cu toate acestea, am vrut să ajungem cu adevărat la originea cauzelor, remediilor și orice altă problemă/întrebare legată de pigmentare pe care am avut-o vreodată. Așadar, ne-am adresat consultantului dermatolog de vârf, Justine Kluk, pentru a face lumină asupra a ceea ce ne confruntăm cu adevărat.

Așadar, ce cauzează pigmentarea?

„De asemenea, cunoscută sub numele de hiper-pigmentare, pigmentarea are loc datorită creșterii numărului de celule producătoare de pigmenți din piele sau a substanței pigmentate pe care o produc (melanină)”, spune Justine. Încă alături de noi? Grozav. Hai sa continuăm. Melasma este cea mai comună formă de pigmentare a feței și este probabil să o obținem între 20 și 40 de ani. Toți oamenii norocoși binecuvântați cu o piele bronzată natural și mai întunecată sunt, din păcate, mai susceptibili să fie afectați. Interesant este că nu este întotdeauna cauzat de expunerea la soare, după cum explică Justine: „Nouăzeci la sută dintre bolnavi sunt femei și, în majoritatea cazurilor, se crede că melasma este declanșată de sarcină, medicamente hormonale, de exemplu, pilula contraceptivă și afecțiuni medicale care provoacă alterarea hormonului niveluri”.

„Pigmentarea postinflamatorie urmează rănirii sau inflamației pielii, de exemplu în urma unei apariții a acneei sau a eczemelor. Deși este adesea considerat un fenomen temporar, poate fi mai intensă și mai durabilă în pielea de culoare”.

Dar pistruii, sunt diferiți? „Pistruii sunt mai frecvenți la indivizii cu piele deschisă și se crede că sunt o caracteristică moștenită. Se întunecă la soare și se estompează din nou în timpul lunilor de iarnă, spre deosebire de petele maronii sau petele întunecate, care apar la vârsta mijlocie din cauza deteriorării solare și persistă în absența stimulării UV în curs de desfășurare”. Mă bucur că am clarificat asta.

 Cum poți preveni pigmentarea?

De multe ori o simțim ca pe un record doborât – da, credem că știi ce urmează: SPF. Kluk poate garanta și obsesia noastră cu soarele. „Cel mai eficient mod de a preveni pigmentarea în primul rând sau de a opri agravarea este să purtăm protecție solară zilnic”. „Cine caută tratament pentru hiper-pigmentare va fi sfătuit să poarte o protecție solară SPF50 cu spectru larg 365 de zile pe an înainte de a părăsi casa și să completeze la fiecare două ore dacă vor petrece timpul în afara sau lângă o fereastră în primăvară și vara. În perioadele de vârf ale radiațiilor UV, de exemplu între prânz și 14:00, poartă o pălărie cu bor larg pentru protecție suplimentară dacă intenționezi să stai în aer liber”.

Care este cel mai bun mod de a trata pigmentarea?

Justine subliniază că „cel mai eficient mod de a gestiona hiper-pigmentarea este combinarea evitării factorilor declanșatori cunoscuți cu tratamentul activ”. Iată ce poți face …

IDENTIFICAREA FACTORILOR EXACERBATORI. „Dacă apare pigmentarea după începerea unui medicament vinovat cunoscut, poate fi necesară întreruperea tratamentului dacă este sigur să se facă acest lucru. În cazul melasmei, este puțin posibil să se facă dacă apare pentru prima dată sau apare în timpul sarcinii, totuși femeile care iau contracepția hormonală ar putea dori să discute cu medicul lor metode contraceptive alternative”.

PROTECȚIE SOLARĂ. „Gândește-te cât de atent ai fost vreodată la soare … și apoi gândește-te la a fi chiar mai atent decât atât! Tratamentul cu succes al hiperpigmentării se bazează pe evitarea strictă a soarelui. Poate dura doar câteva minute de expunere la soare fără o protecție adecvată pentru a submina săptămâni de tratament activ”.

CREME ȘI SERURI ILUMINANTE. „Ingredientele includ vitamina A (retinol), acid azelaic, niacinamidă, acid kojic, vitamina C, arbutină, AHA, de exemplu acid glicolic, extract de rădăcină de lemn dulce și extract de dud. % Niacinamidă Booster și rezistența lor la 10% AHA Exfoliant, Skinceuticals Phloretin CF, vitamina C antioxidant sau Neostrata Enlighten Illuminating Ser. Cremele de iluminare pe bază de prescripție pot conține retinoide și/sau hidrochinonă”.

PEELING-URI CHIMICE PROFESIONALE. „Aceste tratamente sunt adesea efectuate în timpul toamnei și iernii, deoarece pot crește sensibilitatea pielii la soare. Pot exista perioade de nefuncționare asociate cu acest tip de tratament. Ingredientele tipice ale cojii pentru pigmentare includ acid glicolic, acid lactic, retinol sau resorcinol”.

TRATAMENT LASER. „Acest lucru poate fi util în unele cazuri, dar studiile de cercetare indică faptul că rezultatele sunt variabile și nu sunt în mod constant bune”.