Diferența dintre hiperpigmentare și melasmă

Diferența dintre hiperpigmentare și melasmă

 

Dacă ai experimentat vreodată o decolorare nedorită a feței sau a corpului, probabil că te-ai întrebat exact ce cauzează și ce să faci în legătură cu aceasta, dar cel mai important, ce este exact. Hiperpigmentarea și melasma sunt cele două afecțiuni principale ale pielii responsabile de decolorare și, deși nu sunt aceleași, termenii pete întunecate, pete de vârstă, pigmentare, hiperpigmentare și melasma sunt uneori folosiți interschimbabil. De aceea, am consultat dermatologi de top pentru toate detaliile, inclusiv cauzele și cele mai bune modalități de a trata și preveni ambele afecțiuni.

Ce este hiperpigmentarea?

„Hiperpigmentarea este o afecțiune obișnuită a pielii în care petele de piele sunt mai întunecate decât pielea din jur”, spune Hope Mitchell, dermatolog certificat și fondator al Mitchell Dermatology Center din Ohio. „Apare atunci când anumite celule din piele numite melanocite produc prea mult din pigmentul numit melanină”. Gândește-te la hiperpigmentare ca la un termen umbrelă pentru multe tipuri de decolorare, inclusiv pete de expunere la soare, cicatrici ale acneei, inflamații și multe altele. De obicei apare ca pete întunecate sau pete care lasă pielea cu un ton inegal.

Ce este mai exact melasma?

„Melasma este o formă de hiperpigmentare care este mai frecvent observată la femei și se crede că este declanșată de expunerea la UV, precum și de influențele hormonale”, spune dr. Mitchell. Este denumită în mod obișnuit „masca sarcinii”, deoarece multe femei experimentează melasma în acea perioadă. În timp ce melasma poate afecta pe oricine, persoanele cu tonuri mai întunecate ale pielii, inclusiv cele de origine latină, asiatică, indiană, din Orientul Mijlociu, mediteranean și african, și persoanele cu antecedente familiale de melasmă sunt mai susceptibile de a suferi de această afecțiune, explică dr. Mitchell. . „Se estimează că peste 6 milioane de femei au melasmă, în timp ce doar 10% dintre persoanele care suferă de melasmă sunt bărbați”, adaugă ea.

În ce sunt diferite hiperpigmentarea și melasma?

„Aspectul hormonal este ceea ce diferențiază melasma de hiperpigmentarea tradițională postinflamatorie și poate face mai dificilă tratarea”, spune dr. Mitchell. De obicei, îți poți da seama dacă ai melasmă în funcție de aspectul și locația sa: De obicei, arată ca niște pete pe față, predominant pe obraji, nas, frunte, bărbie și buza superioară. Melasma afectează uneori brațele, gâtul și partea superioară a spatelui, toate zonele care pot fi expuse la lumină. De aceea, majoritatea persoanelor cu melasma observă că simptomele lor se înrăutățesc în lunile de vară, explică dr. Mitchell.

Hiperpigmentarea, pe de altă parte, poate apărea ca pistrui, pete solare, pete întunecate mai mici sau mai mari. „Poate acoperi zone mai mici de pe față sau poate fi expansiv și poate acoperi fața, trunchiul sau extremitățile”, spune dr. Mitchell.

Ce cauzează hiperpigmentarea?

„Foarte des, hiperpigmentarea este un semn de deteriorare a soarelui sau de altă neregulare a producției de pigmenți în piele”, explică Julie Russak, dermatolog și fondator al Clinicii de dermatologie Russak și al Centrului estetic Russak + din New York. Uneori se poate datora și cauzelor postinflamatorii. De exemplu, atunci când ai un chist pe piele care persistă prea mult timp, inflamația din jurul chistului descompune interiorul celulelor, iar celulele în esență scurg pigmenți care pătează pielea. „Oamenii se referă adesea la aceasta ca o cicatrice, dar de obicei este o decolorare întunecată purpurie care este consecința inflamației”, spune ea. Pe lângă expunerea excesivă la soare și inflamația, există și alți factori care pot contribui la hiperpigmentare, spune dr. Mitchell, inclusiv:

 • Acnee
 • Schimbările hormonale
 • Utilizarea contraceptivelor orale
 • Sarcina
 • Anumite medicamente care cresc sensibilitatea la lumina soarelui (inclusiv unele medicamente anticanceroase)
 • Traume sau leziuni ale pielii
 • Mușcături de insecte
Ce cauzează melasma?

Una dintre cele mai mari cauze ale melasmei este hormonii, motiv pentru care este atât de frecventă în timpul sarcinii, când femeile se confruntă cu un val de hormoni în schimbare. Deși nu este chiar clar de ce încă, melasma și estrogenul par a fi legate, spune dr. Mitchell. „Se crede că estrogenul acționează asupra celulelor din piele care produc mai mult pigment și crește cantitatea de tirozinază (enzimă care formează pigment) din corpul nostru”. O creștere a estrogenului poate face și celulele pielii mai sensibile la soare. „Acești hormoni în schimbare duc la producerea excesivă de melanină și, la rândul ei, la petele întunecate de pe piele”, explică ea. Dar hormonii nu sunt singurul factor. „Orice lucru care crește fluxul de sânge către piele poate arde melasma”, spune dr. Russak. Aici sunt câteva exemple:

 • Afecțiuni inflamatorii
 • Predispoziție genetică
 • Radiații UV (cunoscute și sub denumirea de raze ultraviolete de la soare)
 • Radiații infraroșii
 • Căldură
Cum poți trata hiperpigmentarea acasă?

Tratamentele potrivite pentru îngrijirea pielii pot face diferența. „Produsele sunt de obicei împărțite în produse de hidrochinonă și de produse non-hidrochinonice”, spune dr. Jackson. Unii dintre pacienții ei încep cu hidroquinonă pe bază de prescripție medicală timp de câteva luni și apoi mențin îmbunătățirea cu produse non-hidrochinonice care includ ingredientele enumerate mai sus. În timp ce alții vor începe cu grupul non-hidrochinonă. „Hidrochinona inhibă producția de melanină, rupe melanozomii care stochează și transferă melanina în piele și distruge melanocitele care produc melanină”, spune dr. Mitchell. Ea observă că acest ingredient chimic puternic poate provoca iritații, hipopigmentare postinflamatorie [pierderea pigmentului] sau ocronoză (o depunere de pigment gri în piele) cu utilizare pe termen lung, așa că se recomandă să consulți dermatologul înainte de utilizare. Dr. Jackson recomandă utilizarea produselor cu hidrochinină de două ori pe zi.

Când vine vorba de produse de îngrijire a pielii non-hidrochinonă, „vei dori să utilizezi produse care stimulează rotația celulară și care conțin substanțe active care tratează decolorarea pielii”, recomandă dr. Mitchell. Adică, este vorba despre ingrediente-cheie. Iată câteva dintre cele mai puternice de căutat în produse precum seruri și creme pentru a ajuta la estomparea și eliminarea petelor de hiperpigmentare:

 • Vitamina C stimulează producția de colagen, luminează pielea și are proprietăți antioxidante puternice. Reduce hiperpigmentarea prin blocarea producției de melanină. Dr. Jackson recomandă vitamina C zilnic și poate fi utilizată împreună cu alte ingrediente.
 • Acid kojic. Produs de ciuperci și un produs secundar al fermentației, „acest acid funcționează similar cu vitamina C, deoarece reduce și hiperpigmentarea prin inhibarea enzimelor tirozinazei care cauzează producția de melanină”, spune dr. Mitchell. Poate fi folosit o dată la două ori pe zi.
 • O formă de vitamina A și un ingredient recomandat pentru tratarea hiperpigmentării, retinoizii încurajează rotația celulară și reduc transferul melanozomilor, aducând celule mai sănătoase și mai noi ale pielii la suprafața pielii, în timp ce scapă de cele mai vechi și mai întunecate. Dr. Jackson recomandă utilizarea retinoizilor zilnic, separat de alte ingrediente exfoliante pentru îngrijirea pielii.
 • Niacinamida, o formă de vitamina B3, inhibă transferul melanozomului (cu melanină) către celulele pielii. Este, în general, sigur de utilizat alături de alte produse de îngrijire a pielii și sigur pentru utilizare o dată la două ori pe zi.
 • Acidul azelaic „are proprietăți antiinflamatorii și poate suprima producția de melanină”, spune dr. Mitchell. Ingredientul mai blând este o opțiune bună pentru femeile însărcinate care se confruntă cu hiperpigmentare și pot fi utilizate de două ori pe zi alături de alte ingrediente pentru îngrijirea pielii, chiar dacă aveți pielea sensibilă.
 • Acidul mandelic este un alfa-hidroxi acid (AHA) utilizat în mod obișnuit în cojile chimice, dar poate fi găsit și în produsele de îngrijire a pielii fără prescripție medicală. „Un mic studiu a constatat că o decojire (peeling) chimică bi-săptămânală a acidului mandelic a redus hiperpigmentarea postinflamatorie mai eficient decât alte ingrediente precum acidul glicolic sau acidul fitic”, notează dr. Mitchell. Poate fi folosit o dată la două ori pe zi, dar ai grijă atunci când asociezi ingrediente exfoliante cu retinoizi sau alte ingrediente chimice.
 • Derivat din planta de afine sau frunze de par, arbutina este un derivat natural al hidrochinonei care previne formarea melaninei. Acest ingredient este „de obicei văzut amestecat în produse (uneori cu câteva alte ingrediente de iluminare) și poate fi utilizat o dată sau de două ori pe zi”.
 • O altă opțiune naturală, „soia inhibă pigmentarea indusă de UVB și este excelentă pentru blotchiness și pigmentare pătată”, explică dr. Mitchell. Adesea încorporat în alte ingrediente pentru îngrijirea pielii, este, în general, sigur de utilizat o dată la două ori pe zi.
 • Acid glicolic. Acest AHA puternic ajută la slăbirea legăturilor din stratul superior al pielii, ajutând la îndepărtarea unor decolorări și contribuind la o penetrare îmbunătățită a produsului. Poate fi aplicat de două ori pe zi în concentrații de până la 10%, dar mare grijă atunci când îl asociezi cu alte ingrediente de îngrijire a pielii care se exfoliază pentru a evita iritarea.
 • Cisteamină. Găsită în cea mai mare concentrație în laptele uman, cisteamina este un ingredient mai nou pe piață pentru tratarea hiperpigmentării atunci când este amestecat cu niacinamidă. Aplică-ți întotdeauna protecția solară pentru cele mai bune rezultate și pentru a preveni hiperpigmentarea viitoare. „Este posibil să dureze 8-12 săptămâni de utilizare consecventă a oricăruia dintre aceste ingrediente pentru a vedea îmbunătățiri”, spune dr. Jackson.
 Cum poți trata hiperpigmentarea cu un dermatolog?

Există mai multe opțiuni diferite de tratamente profesionale pentru o hiperpigmentare mai încăpățânată, în funcție de cauză. „Pielea tuturor este diferită și creăm protocoale personalizate pentru nevoile fiecărui pacient”, spune dr. Russak. „Cu toate aceste tratamente, vei vedea rezultate după fiecare și acestea devin mai bune pe măsură ce continui tratamentul și, pe măsură ce trece timpul, vei vedea și mai multe rezultate pe termen lung”. Ambii dermatologi sunt de acord că tratamentele profesionale ar trebui întotdeauna asociate cu o rutină cuprinzătoare de îngrijire a pielii la domiciliu, inclusiv protecție solară pentru a spori, proteja și menține rezultatele.

Dermaplaningul, un tratament care ajută la exfoliere, este un tratament preferat al doctorului Mitchell. „Îndepărtarea celulelor moarte ale pielii permite cea mai bună penetrare a îngrijirii pielii care este vizată pentru tratarea hiperpigmentării”, spune ea. Acest lucru se poate face la fiecare patru până la șase săptămâni, separat de tratamentul cu laser sau în combinație, recomandă dr. Jackson. „În funcție de profunzimea și amploarea hiperpigmentării, cel mai bine este să planifici cel puțin trei tratamente pentru a vedea îmbunătățiri”.

Peeling-urile chimice pot ajuta la rotația celulară și microneedling, spune dr. Mitchell, este „o modalitate fantastică de a ușura pigmentarea cu un bonus suplimentar de reducere a liniei fine sau de a minimiza cicatricile acneei în unele cazuri”. Ca și în cazul dermaplanării, aceste proceduri se pot face la fiecare patru până la șase săptămâni, separat de sau în plus față de tratamente cu laser. Așteaptă rezultate după cel puțin trei sesiuni.

Cum poți trata melasma acasă?

Tratamentele potrivite pentru îngrijirea pielii fac diferența. Iată ce trebuie să ai în vedere:

 • Hidrochinona – care se găsește în ambele produse fără prescripție medicală la 2-3% sau ca rețetă când 4% sau mai mult – poate fi utilizată „ca tratament scurt de rapel pentru melasmă”, spune dr. Russak „și apoi ne mutăm pe creme care scad producția de pigmenți, scad inflamația pielii și ajută la creșterea fluctuației celulare pentru a elimina celulele care conțin deja pigment din melasmă și pentru a produce celule mai noi și mai sănătoase”. Derms recomandă utilizarea acestuia timp de trei până la șase luni sub îndrumarea medicului și apoi faci o pauză de trei luni pentru a permite pielii să se odihnească. Evită alte ingrediente de iluminare în timp ce îl utilizezi.
 • Acidul azaleic „calmează inflamațiile pielii, cum ar fi acneea și rozaceea, care deseori pot duce la hiperpigmentare, în special la melasmă, și are un efect direct asupra reducerii activității melanocitelor”, explică dr. Russak. Poate fi utilizat zilnic și ar trebui să dea rezultate în 8-12 săptămâni și poate fi utilizat (și efectele pot fi chiar îmbunătățite) alături de acid glicolic și retinoizi.
 • Acidul kojic, blochează tirozinaza, care este necesară pentru a produce melanină în piele, prevenind astfel formarea pigmentului. Poate fi utilizat o dată la două ori pe zi (în funcție de pielea dvs.), este sigur de utilizat cu alte ingrediente pentru îngrijirea pielii și ar trebui să ofere rezultate și în 8-12 săptămâni de utilizare consecventă.
 • Vitamina C este un puternic antioxidant care protejează împotriva deteriorării radicalilor liberi în piele, care duce la pigmentare și luminează în mod natural pielea. Este recomandat să se utilizeze o dată pe zi, rezultatele ar trebui să apară într-un interval de timp similar cu celelalte ingrediente (8-12 săptămâni) și pot fi combinate cu retinoizi, deoarece ambele stimulează producția de colagen.
 • Un AHA, cum ar fi acidul glicolic, va ajuta să pregătim pielea pentru următorii pași ai rutinei de îngrijire, motiv pentru care Dr. Mitchell sugerează să începi rutina de îngrijire a pielii cu un detergent care conține AHA. Unii pot folosi zilnic sub formă de demachiant, cremă sau loțiune, în timp ce pielea mai sensibilă trebuie să rămână de două până la trei ori pe săptămână. În funcție de tipul de piele și de sensibilitate, poate fi utilizat împreună cu alte ingrediente de combatere a melasmei.
Care sunt unele remedii ale dermatologilor pentru melasmă?
 • Produsele eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi tretinoina și corticosteroizii, care sunt produse compuse din hidrochinonă cu un retinoid și corticosteroizi pentru a ajuta la controlul inflamației declanșate de hormoni și căldură, spune dr. Mitchell. „Aceasta se numește adesea o cremă triplă, deoarece poate conține hidrochinonă, tretinoină și un corticosteroid într-o cremă”, spune ea. Se recomandă utilizarea zilnică, de obicei seara, și în funcție de adâncimea sau întunericul pigmentării, rezultatele pot dura 12-16 săptămâni.
 • Lasere, precum Clear + Brilliant, care „este unul dintre cele mai ușoare lasere care utilizează tehnologie cu energie redusă și este excelent pentru hiperpigmentarea specifică cauzată de melasmă”, spune dr. Russak. De obicei, ea recomandă o serie de cinci sesiuni, la două săptămâni distanță și împărtășește faptul că rezultatele sunt atât imediate, cât și continue. „La câteva zile după tratament, pielea ta va părea mai strălucitoare și mai uniformă și va începe să se simtă mai moale”, adaugă ea. „Cu o serie de tratamente, reducerea pigmentului crește, pielea ta va construi colagen și se va simți mai strânsă, porii vor apărea mai mici, iar tonusul și textura generală a pielii se vor îmbunătăți”.
 • Un remediu oral pe bază de rețetă, acid tranexamic. „Acest medicament este de obicei utilizat pentru a trata menoragia sau perioadele grele, dar poate fi adăugat ca tratament pe termen scurt pentru melasmă, deoarece poate ajuta la reducerea sintezei melaninei”, explică dr. Jackson. „Ai putea vedea îmbunătățiri ale pielii după ce ai luat-o timp de una până la două luni”.
Cum putem preveni hiperpigmentarea?

Totul ține de protecția solară. Dr. Mitchell sugerează evitarea luminii directe a soarelui și a căldurii, în special în orele de vârf de la 10 dimineața până la ora 14:00. Aplică întotdeauna SPF – căutând o protecție solară cu spectru larg care este cel puțin SPF 30 și utilizeaz-o zilnic, chiar și în lunile de iarnă pentru a proteja pielea de razele UV dăunătoare. În plus față de protecția solară, pe care dr. Russak este de acord că este „cea mai bună prevenire”, ea sugerează utilizarea AHA, BHA și retinol pentru a regenera și reînnoi celulele de la suprafață, ceea ce poate împiedica instalarea pigmentului.

Sfaturi profesionale pentru prevenirea hiperpigmentării: Minimizând atingerea, zgârierea sau ridicarea pielii, care „poate exacerba inflamația deja existentă și duce la o pigmentare mai închisă pe față”, spune dr. Mitchell. „Când îți atingi pielea … asigură-te că te speli mai întâi pe mâini”.

Cum putem preveni melasma?

A fi hotărât să aplici protecție solară zilnic, chiar și atunci când ești în interior, este modalitatea numărul unu de a preveni melasma. „Expunerea la radiații UV și supratensiuni hormonale sunt declanșatoare mari, dar a sta în fața computerului sau a tabletei pentru o perioadă foarte lungă de timp și a fi expus la lumina albastră poate exacerba și melasma”, adaugă dr. Russak. Pentru o protecție suplimentară, aplică-ți un ser cu antioxidanți precum vitaminele C și E înainte de protecția solară sau încearcă un produs de îngrijire a pielii cu protecție împotriva luminii albastre.

Sfaturi profesionale pentru prevenirea melasmei: Evitând tratamentele hormonale, în special cele care implică estrogen, machiaj sau îngrijire a pielii, care irită pielea, săpunuri parfumate, paturi de bronzat și epilare cu ceară, toate acestea putând exacerba melasma, spune dr. Mitchell.