Înțelegerea mantiei acide a pielii și de ce este atât de important

Înțelegerea mantiei acide a pielii și de ce este atât de important

Termenul „manta acidă” a fost folosit pentru prima dată la începutul anilor 1900 de către medicii germani, dar abia recent a devenit un mare cuvânt de modă care lovește culoarul de îngrijire a pielii datorită cremelor hidratante care prezintă „repararea acidă a mantalei” pe ambalajul lor. Cu toate acestea, atât de puțini dintre noi știu exact ce înseamnă și de ce este important. Așa că le-am cerut dermatologilor de top să ne ofere o mai aprofundată explicație pentru mantaua acidă a pielii.

Care este stratul de piele acid al mantei și de ce este important?

Mantaua acidă este utilizată pentru a descrie natura acidă a suprafeței pielii tale. „Acest film foarte subțire de pe suprafața pielii noastre acționează ca o baricadă împotriva bacteriilor și a altor substanțe virale care încearcă să pătrundă”, spune Sandra Lee, dermatolog certificat la bord și fondator al SLMD Skincare. Această ușoară aciditate nu numai că protejează împotriva bacteriilor, ci și păstrează microbiomul pielii, îi asigură integritatea structurală și ajută la menținerea proceselor biologice vitale. „Este prima linie de apărare a pielii noastre”, explică ea.

Din ce este făcută mantaua acidă?

Manta acidă a pielii e compusă din sebum, care este uleiul natural produs de glandele sebacee din piele și de transpirația corpului nostru. „Compoziția mantalei acide este ușor acidă, datorită combinației de aminoacizi din transpirație și trigliceride, acizi grași și esteri de ceară conținuți în sebum”, spune Marie Hayag, dermatolog în New York City și fondator al Fifth Avenue Aesthetics.

Ce face ca manta acidă să fie întreruptă și cum ne putem da seama dacă este deteriorată?

Există mai mulți factori care pot perturba mantaua acidă și pH-ul natural al pielii. Acest lucru poate duce la uscăciune, roșeață, iritare și chiar un aspect mai îmbătrânit. Cele mai frecvente includ:

  • Detergenți și săpunuri: Curățarea poate crește pH-ul pielii, deteriorându-i mantaua acidă, dar de obicei revine la pH-ul natural în câteva ore. Această „rată de returnare” poate fi influențată foarte mult nu numai de pH-ul unui produs, ci și de tipul de ingrediente de curățare utilizate. Săpunurile de curățare Syndet, cum ar fi Dove Beauty Bar, redau rapid pielea la pH-ul natural după utilizare, deoarece sunt ușor acide/neutre și conțin produse de curățare mai blânde decât săpunul tradițional. Alte săpunuri au de obicei un pH ridicat, astfel încât pielea poate necesita mai mult timp pentru a reveni la starea sa naturală după utilizare.
  • Vârsta ta: Cercetările au arătat că vârsta poate afecta pH-ul pielii. De-a lungul vieții noastre, pH-ul pielii noastre se schimbă de la pH aproape neutru al pielii nou-născutului, la ușor acid (pH mai mic) în primul an de viață și apoi devine treptat mai alcalin (pH mai mare) pe măsură ce îmbătrânim. Pe măsură ce pH-ul crește odată cu înaintarea în vârstă, mantaua acidă poate deveni compromisă.
  • Boli ale pielii: boli inflamatorii ale pielii, cum ar fi dermatita atopică (eczeme), rozaceea și acneea, sunt asociate cu un pH mai mare și o manta acidă perturbată. Menținerea unui pH normal este importantă pentru tratarea acestor afecțiuni.
 Cum repari mantaua acidă?

 „Atunci când manta acidă este întreruptă, permite pătrunderea iritanților și bacteriilor”, spune dr. Hayag, deci este crucial să protejăm bariera naturală a pielii. Iată cele mai bune modalități de a restabili mantaua acidă și de a preveni daunele viitoare:

  • Fii blând cu curățarea: „Treci la produsele de curățare care sunt blânde și conțin acizi grași, ceramide și alte ingrediente care repară barierele, care curăță pielea fără a distruge mantaua acidă”, sugerează dr. Hayag. Pentru corp, schimbă săpunul cu unul care are un pH mai scăzut și este mai blând cu pielea.
  • Gândește-te la modul în care exfoliezi: redu utilizarea produselor exfoliante și, dacă simți nevoia de a exfolia, evită exfolianții duri, care pot deteriora pielea compromisă și, în schimb, „optează pentru acizi exfolianți chimici, cum ar fi acidul salicilic, glicolic și lactic”, Dr. Lee recomandă.
  • Aplică cremele hidratante potrivite: unele cercetări arată că utilizarea unui produs de îngrijire a pielii ușor acid poate normaliza pH-ul crescut al pielii și îmbunătăți mantaua acidă, dar mărcile de îngrijire a pielii nu dezvăluie de obicei pH-ul produselor lor. În loc să te concentrezi asupra pH-ului produsului, „utilizează creme hidratante care conțin ingrediente precum acid hialuronic, ceramide și probiotice”, spune dr. Hayag, care contribuie la promovarea PH-ului adecvat.
  • Consultă un profesionist din domeniul sănătății: Unele perturbări ale mantalei acide sunt asociate cu bolile inflamatorii ale pielii menționate mai sus. Discută cu dermatologul, pentru a răspunde oricăror preocupări individuale și pentru a primi recomandări pentru tratamente specifice.

Leave a Reply